Duurzaam toerisme 10


foto

De mooiste dorpen van WalloniëDoor Fons Jacobs
De "Mooiste dorpen van Wallonië" liggen verspreid over het hele Waalse grondgebied. De vereniging Les Plus Beaux Villages de Wallonie stelt zich tot doel de duurzame ontwikkeling van die dorpen te stimuleren.

De organisatie steunt op de valorisatie van het bouwkundig erfgoed van de aangesloten leden en promoot de producten die een link hebben met de regionale identiteit.

Waar?
Waar vinden we die mooiste dorpen van Wallonië? Het overzicht er provincie:

* Henegouwen: Aubechies, Celles, Lompret, Ragnies
* Waals-Brabant: Mélin
* Luik: Clermont-sur-Berwinne, Olne, Soiron
* Namen: Chardeneux, Crupet, Fagnolle, Falaën, Gros-Fays, Laforêt, Mozet, Sosoye, Soulme, Thon-Samson, Vierves-sur-Viroin
* Luxemburg: Nobressart, Ny, Sohier, Torgny, Wéris.
 
Milieuvriendelijk vervoersnet
Wallonië ligt in het hart van Europa. De regio beschikt over een gediversifieerd vervoersnet dat toelaat er heen te gaan en zich er zich te verplaatsen met respect voor het milieu en met een minimale uitstoot van broeikasgassen.
Treinen, bussen, fietsen en carpooling bieden een geschikte manier om de toeristische bestemmingen van Wallonië te bereiken.

Trein
Wallonië heeft een ruim treinaanbod. Het net steunt op IC- (Inter-City) en L- (lokale) treinen die reizigers rechtstreeks naar steden en dorpen voeren.
Bovendien biedt de NMBS aantrekkelijke formules, de B-dagtrips, die treintickets combineren met entreetickets voor bestemmingen zoals Pairi Daiza of het domein van de Grotten van Han.

Openbaar vervoer
logoDe busdienst TEC vervoert jaarlijks ongeveer 295 miljoen reizigers. Het net telt meer dan 700 verschillende lijnen met samen 37.500 haltes. Dagelijks worden 2.500 voertuigen ingezet. De TEC wil tegemoet komen aan de noden van een voortdurend stijgend aantal passagiers, en tegelijk de impact op het milieu verlagen. Daarvoor rust de onderneming zich uit met de minst vervuilende voertuigen en past de oudste voertuigen aan aan de nieuwe striktere normen. Men werkt samen met andere mobiliteitsactoren zoals Taxistop en Pro-Velo.

Op de fiets
Naast de voorzieningen voor fietsers in steden en gemeenten, zijn de belangrijkste fietspaden uitgetekend op de RAVeL-routes (Réseau autonome de voies lentes). Die zijn bedoeld om de dagelijkse mobiliteit te verbeteren, de grote toeristische sites met elkaar te verbinden, het natuur-, spoor- en hydraulisch erfgoed te beschermen en zich te integreren in het Europese groene netwerk.

fotoDe RAVeL-routes 1 tot 5 doorkruisen Wallonië helemaal en bevinden zich op voormalige spoorwegbeddingen of volgen jaagpaden langs rivieren en kanalen.
Weldra zullen er 9 RAVeL-routes zijn. Meer informatie: ravel.wallonie.be

Naast de RAVeL biedt Rando-Vélo meer dan 2000 kilometer bewegwijzerde paden, waarvan een groot deel de RAVeL-routes volgt. Dit fietstoeristisch netwerk is geelblauw bewegwijzerd en verbindt verschillende dorpen en gemeenten in Wallonië. Het is verbonden met de ‘Lange-afstand Fietsroutes’ (LF) van Vlaanderen en Nederland en ook met verschillende Duitse langeafstandsroutes. Meer informatie: www.randovelo.org

Om dat aanbod aan te vullen hebben verschillende streken een lokaal aanbod uitgetekend.
De Oostkantons hebben 850 km bewegwijzerde routes met een knooppuntensysteem.
Het Land van de Famenne biedt een knooppuntennetwerk van 350 km, waarvan een gedeelte bewegwijzerd is.

fotoHet fietsnetwerk van Picardisch Wallonië loopt langs 23 gemeenten en telt 1600 km routes en 660 knooppunten.

De provincie Luik heeft 16 routes voor tochten uitgewerkt.

Het Waalse Gewest beschikt over vier fietspunten in de buurt van de stations van Luik (Liège-Guillemins), Namen, Bergen en Ottignies. Men kan er gewone en elektrische fietsen huren.
Verder stellen veel particulieren in Wallonië hun fietsen of elektrische fietsen te huur.

De combinatie trein/fiets biedt een milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
1 Inleiding 2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks 4 Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme 8 Milieuvriendelijkheid schuilt in ieder Waals hoekje 9 Wallonië verleidt met streekproducten en bijzondere transportmiddelen