Duurzaam toerisme - 6


Te gast in Waals moois

 

door Fons Jacobs

Net zoals elders, splitst Wallonië haar  B&B/gastenkamers en gîtes op volgens verschillende criteria. Men houdt rekening met de eventuele mogelijkheid om seminaries in te richten of houdt een klassering volgens een bepaald label aan. Om een en ander duidelijk te maken, lopen we langs een aantal van deze verblijfsmogelijkheden. We beginnen ons overzicht met de gîtes en B&B/gastenkamers met het Panda-label.

 

Gïtes de l’Am
In het het hart van het landelijke dorp Nassogne, aan de rand van een Ardens bos, in een groene omgeving met een rijke flora en fauna, belanden we in de Gîtes de l’Am. De eigenares is een gediplomeerde natuurgids. Ze laat haar gasten graag kennismaken met de streek. Wandel- en fietscircuits zijn daartoe een geschikte gelegenheid. Na een eventuele wandeling of fietstocht bereidt ze in haar keuken de eetbare planten die tijdens de tocht zijn geplukt. De gastvrouw schotelt bij voorkeur streekproducten voor. In het dagelijkse leven leggen de Gîtes de l’Am het accent op het sorteren van het afval, het  composteren, het gebruik van natuurlijke producten en zuinige lampen. De hele gîte werd overigens energiezuinig ingericht.

                    
Chambres d’hôtes Art’isane
De gastenkamers van Chambres d’hôtes Art’isane in Evrehailles (Yvoir, pr. Namen) bevinden zich in twee gerestaureerde schuren in natuursteen, die ecologisch werden ingericht. Voor het onderhoud, noch voor de tuin worden chemische producten gebruikt. Het water- en elektriciteitsverbruik wordt optimaal geminimaliseerd. De gîte bevindt zich in een mooi dorp in de Condroz, op de hoogtes van de vallei van de Boven-Maas. Er worden tal van wandelingen aangeboden, onder meer naar de ruïnes van Poilvache of langs een parcours waar de deelnemers de biodiversiteit ontdekken. Als klein extraatje wordt er een een gratis bio-ontbijtmand aangeboden.

                      

Le Fournil
Wandelaars vinden hun ideale stek in de gîte Le Fournil in Ortho (bij La Roche, pr. Lux.). De gîte bevindt zich in een voormalig bakhuis dicht bij een bos dat toegankelijk en bewegwijzerd is. 


La Chevêche en La Hulotte
Onder het dak van een authentieke boerderij van de Condroz, vinden we in Yvoir de gîtes La Chevêche en La Hulotte. Het gebouw is in 2004 gerestaureerd met natuurlijke materialen (hout, natuursteen, marmer, graniet, kalk). De gîtes bevinden zich vlakbij de Bocq. Ze worden beschouwd als een van de eco-toeristische centra van Namen. Op het programma staan natuuractiviteiten, wandelingen en ezeltochten. Deze gîtes staan bekend om hun rust en levenskwaliteit. Ze gebruiken biomassaverwarming en recupereren regenwater.

          
La Corteille
Op een 15.000 m² groot domein in Bertogne (pr. Lux.)  staan twee comfortabele gîtes: La Corteille. Ze zijn ingericht in een oud boerderijtje aan de rand van een bos en een mooie vallei met een kronkelend riviertje. De gîte is voorzien van zonnepanelen die zorgen voor warm water. Er werd ook een waterzuiveringsstation en een pelletketel geïnstalleerd. De tuin bestaat uit ongerepte weiden.


Le Charmois 
De gîte Le Charmois in Moyen Izel (Chiny, pr. Lux.) hoort bij een prachtige boerderij. Het gebouw werd gerestaureerd met lokale ecologische materialen. Ze bevindt zich in een streek met een schitterende natuur. Naast een energiezuinig beheer zorgen de eigenaars voor een kleinschalige waterzuivering. De boerderij ligt op een domein van 40 hectare.

               

Ecogîte
Een aantal gîtes en B&B/gastenkamers draagt ook het EcoGîte label. Hieronder L’Art’isane en de gîte Les 3 Bonniers in Franière (Floreffe, pr. Namen) die gerenoveerd werd met natuurlijke materialen (klei, kalk, houtwol.) In de nabijheid bevinden zich bossen, een GR en een RAVeL, wat heel wat wandelmogelijkheden biedt.

 

Gîtes die het label
Cléf Verte kregen:              

La Grange de l’Ychippe
Om de charme van deze boerderij uit 1850 te bewaren, namen de eigenaars van de landelijke gîte La Grange de l’Ychippe in Leignon (Ciney, pr. Namen) tal van initiatieven om het water- en energieverbruik te verlagen. Ze sorteren het afval, beschermen de biodiversiteit en de luchtkwaliteit en volgen de weg van de duurzame ontwikkeling.

    
                       

Ferme d’A
Het team van la Ferme d’A in Heinstert (Attert, pr. Lux.) heeft de gîte ontworpen en gebouwd met materialen die tegelijk het milieu respecteren en voor comfort zorgen. Het resultaat is een gîte volledig in hout, antiallergisch en zonder gebruik van chemische producten.

              

Ambroisie
De gîte Ambroisie maakt deel uit van de gîtes de l’Am in Nassogne (pr. Lux.) en heeft liefst drie labels: Panda, Clé Verte en Bienvenue Vélo. De eigenares zet verschillende acties op rond duurzame voeding (productie in samenwerking met een sociale-economiebedrijf, steun aan lokale groentetelers, verkoop van groenten en andere bio-producten aan de gasten…). In de tuin besteedt ze speciale zorg aan de biodiversiteit. De gîte gebruikt regenwater en produceert haar eigen hernieuwbare energie met thermische – en zonnepanelen. De eigenares is ook nog imker en natuurgids. Op vraag van gasten organiseert ze wandelingen.


Le Bonheur au bout du pré
In Esneux (pr. Luik) staat Le Bonheur au bout du pré, een mooi chalet, gerestaureerd met ecologische materialen (houtstructuur, ceder gevelbekleding, isolatie met papiercellulose, ecologische Lafarge gipsplaten, biologische verf). En… de gîte bevindt zich letterlijk ‘au bout du pré’ of op het einde van de weide.

          
La Sylve
De gîte La Sylve in Tenneville (pr. Lux.) is een landelijk logies met Panda-label zich in een oude boerderij die hedendaags werd ingericht. De gîte ligt in een dorp op een hoogte van 450 m, niet ver van een open plek in het bos en aan de rand van een woud en twee natuurreservaten. De valleien en naburige rivieren zijn wondermooi. Op vlak van ecologie werkt de gîte samen met lokale actoren rond milieugerelateerde zaken, zoals de deelname aan een GAC (Groupe d’Achat Commun – groep voor gemeenschappelijke aankopen) of de toetreding tot de vereniging ‘Nature et Progrès’ en de coöperatieve vereniging ‘Terre-en-vue.’ Tijdens lokale activiteiten wordt de tuin opengesteld voor het publiek. De gîte voert talrijke acties voor duurzaam toerisme. Bijzonder is een tuin ‘nature-bienvenue’, waarin 50% van de planten inheems zijn, waar sommige plekjes in natuurlijke staat zijn behouden en waar men nestjes vindt, holle bomen, insectenhotels, poelen, muren gemaakt met opeengestapelde stenen en klimop. Voor het sproeien van de tuin en de toiletten wordt regenwater gebruikt; onderhoudsproducten en toiletpapier hebben een eco-label; voor het onderhoud worden microvezeldoeken gebruikt; de gasten krijgen middelen om hun afval te sorteren; er wordt hernieuwbare energie gebruikt en men mikt op een verlaging van het energieverbruik.

 

(In een volgende bijdrage schenken we aandacht aan enkele toeristische logies die niet een of ander duurzaamheidslabel hebben maar die zich wel verbinden tot sensibilisering voor het milieu.)Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme