Duurzaam toerisme - 7


Zwerven langs milieubewust toerisme in Wallonië

 

Door Fons Jacobs

Het Waals Weekblad zet zijn wekenlange zwerftocht langs initiatieven die het duurzaam toerisme in Wallonië stimuleren verder. Onze redactie ontmoet talrijke eigenaars en uitbaters van toeristische logies die zich verbinden zich tot sensibilisering voor het milieu, zonder dat ze zich achter een of ander label hullen.
De lijst is zeker niet volledig, maar hierna vindt de lezer toch een selectie van logeeradressen waarvan de eigenaars speciale aandacht besteden aan dit thema.

 

La Ferme de Reumont (Malonne)
In de gîte en B&B/gastenkamers in ‘La Ferme de Reumont’ in Malonne kunnen gasten terecht voor begeleide wandelingen langs de akkers van de boerderij. Informatie over agro-milieumaatregelen en over de praktijk van de op duurzaamheid gerichte landbouw ligt er voor het rapen. reumont@swing.be

 

Les Coquelicots (Schaltin)
In de bloementuin van de gîte op de boerderij ‘Les Coquelicots’ in Schaltin start een wandeling langs velden en dorpen via de circuits van het Parc Naturel des Hauts Pays en zijn ‘culinaire’ routes. Men is er gul met uitleg over het werk op de boerderij, de agro-milieumaatregelen en
de bescherming van de landschappen.

debisschop.glineur@online.be

 

             
Joli Jean (Rèves)
Naast het aanbieden van wandelingen in het Land van Geminiacum en toeristische bezoeken, sensibiliseren de eigenaars van de gîtes op de boerderij Joli Jean www.fermejolijean.be in Rèves hun gasten voor milieuthema’s, met ludieke ingrepen zoals het aanbrengen van stickers die hen eraan herinneren de lichten correct te doven. Die lichten hebben overigens energiezuinige lampen. Bij de overige initiatieven maken isolatie en afvalsortering deel uit van hun prioriteiten.

 

In Motion (Hannut)
Op de oude ecologische boerderij In Motion www.in-motion.be in Hannut worden bezoekers worden ontvangen door een kleine horde katten, kippen en schapen. Zij kunnen rondwandelen in de biologische tuin en daarna genieten van een al even biologische maaltijd.

 

Zakelijk toerisme
In een poging zo volledig mogelijk te zijn, gaan onze aandacht ook naar twee duurzame operatoren die naast het grote publiek eveneens zakelijke bezoekers verwelkomen: 
Gîte Amandine en Ambroisie (Nassogne) en Grange d’Ychippe (Leignon).

 

Jeugdherbergen
Zeven van de acht jeugdherbergen in Wallonië hebben het Clé Verte-label. Zij beantwoorden bovendien aan de HI-Q en HI Quality Management System-normen. In Wallonië bieden de jeugdherbergen een biologisch ontbijt. Sommige hebben hun infrastructuur aangepast om de milieu-impact te verlagen. Dat is meer bepaald het geval in:

 

Bouillon, waar de jeugdherbergleiding een vegetarisch menu en producten uit de biologische landbouw aanbiedt. De douches hebben een laag debiet en gasten drinken er leidingwater. Men stimuleert er de afvalsortering, gebruikt microvezeldoeken voor het onderhoud om het verbruik van water en chemische producten te beperken en vermijdt afval door diverse preventieve maatregelen. Hier gaat aandacht naar het gebruik van hernieuwbare energie, naar activiteiten onder het thema van duurzame ontwikkeling en neemt men initiatieven voor meer duurzame mobiliteit ten behoeve van personeel en gasten.

 

De jeugdherberg in Champlon heeft een laag debiet voor de kranen op openbare plaatsen, een hoog percentage aan duurzame voedingsproducten voor de klanten en schotelt de gasten een  tevredenheidsvragenlijst over de acties ten voordele van het milieu voor. Er staan fietsen ter beschikking  van de gasten. De oude verwarmingsketels werden vervangen en het personeel geeft aandacht aan de keukenafvalverwerking en de duurzame voedingsmiddelen in het restaurant. Aan plaatselijke initiatieven ter bevordering van de biodiversiteit gaat men hier evenmin voorbij.

 

Over naar Luik waar in de jeugdherberg regenwater belangrijk is. In de tuin staan  inheemse planten. Het nieuwe gedeelte van de jeugdherberg onderging een  passieve renovatie met gecentraliseerd beheer van de elektriciteit en ventilatiesysteem met  warmteherwinning. Energiezuinige lampen en thermische zonnepanelen voor het sanitair warm water en de isolatie van het gebouw bewijzen hun nut. De Luikse jeugdherberg neemt deel aan het Waalse project ‘Emball’agir’ voor de preventie van afval tijdens de muziekfeesten.

 

Malmedy. Hier valt de samenwerking met lokale actoren rond milieukwesties op. Alle toiletten in de instelling worden doorgespoeld met regenwater. Dit gratis water stroomt bovendien door de hogedrukreiniger voor de fietsen en belandt als sproeiwater in de groene ruimtes. Keukenafval wordt er gecomposteerd. Er werd een kleine boomgaard (10 fruitbomen) aangelegd en een bloemenweide. Bij de poel geeft een didactisch bord milieu-informatie en bevindt zich het oplaadpunt voor elektrische fietsen.

 

In Mons valt de gasten in de jeugdherberg de informatieve pictogrammen over het milieu en het  partnerschap met de vzw ‘Think Art & Ecology’, op. De leveranciers nemen er (voedsel)verpakkingen terug. De instelling gebruikt geen wegwerpsets of tafellakens. De diepvrieskasten werden er vervangen door een vrieskamer. Op de koffietafel staan bij het ontbijt duurzame voedingsmiddelen en tijdens de  koffiepauzes wordt fair-trade koffie gezet.

 

De jeugdherberg in Namen schaft plastic bekers af, beschikt over afzonderlijke tellers en installeerde een ‘Green Printer’ die werkt zonder inktcassettes. Veel aandacht ging hier naar de isolatie van het gebouw.

 

In Tournai besteedt de jeugdherberg veel aandacht aan het gebruik van onderhoudsproducten met een ecolabel. Bij de renovatie van het gebouw trof men maatregelen voor zuinig water- en energieverbruik. De dranken worden er besteld bij een lokale brouwer. De broodjes worden samengesteld door de gasten zelf. De vermindering van de papierconsumptie in de  vergaderzalen wordt aangemoedigd en de warmwaterleidingen werden er extra geïsoleerd. Meer informatie is te vinden op: www.lesaubergesdejeunesse.be en www.hihostels.com

 

Kamperen op de boerderij
Kampeerplaatsen op de boerderij bieden de  mogelijkheid een caravan of tent neer te poten in het midden van de weiden om te genieten van een vakantie in volle natuur. Dat is ver weg van de traditionele campings waar iedereen elkaar voor de voeten loopt. Een campingterrein op een boerderij heeft maximaal 20 plaatsen.

 

Dergelijke kampeerplaats vindt men op de camping van de Ferme d’a Yaaz (pr. Lux.). Ze biedt vrije toegang tot de dieren van de boerderij met een pedagogisch doel (paarden, geiten, konijnen, schapen, varkens, hoenderen, alpaca’s, koeien). De mogelijkheid bestaat om themacircuits in het woud van Anlier te voet, te paard of met de mountainbike af te leggen. Met als het thema de boerderij en het woud biedt de eigenaar, die ook natuurgids en ecologisch pedagoog is, uiteenlopende activiteiten en ateliers aan. www.acceuilchampetre.be

 

Golden Lakes
Het vakantiedorp Golden Lakes, gelegen bij de Lacs de l’Eau d’Heure sluit zich aan bij de duurzame  ontwikkeling door het gebruik van materialen met een kleine ecologische voetafdruk. 

 

Volgende keer houden we halt bij enkele milieuvriendelijke toeristische activiteiten en staan we stil bij ‘traag toerisme’ in Wallonië.

 

Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme