Duurzaam toerisme - 8


Milieuvriendelijkheid schuilt

in ieder Waals hoekje

 

Door Fons Jacobs

Soms vindt men het – zeker in Wallonië - waar men het helemaal niet verwacht. Duurzaamheid sluipt binnen in dorpen en steden in de vorm van technologieën, pedagogische ontdekkingen, ethische winkels en milieuvriendelijke vrijetijdsbesteding. Zij hebben allen als filosofie het publiek te sensibiliseren en milieuvriendelijke activiteiten te organiseren. 

 

Daaruit volgt de promotie van een ‘traag’ toerisme, waarbij men niet enkel de afwezigheid van een negatieve impact op het milieu ziet, maar ook positieve elementen voor dat milieu. Toeristen die tijdens hun vakantie natuur en kennis willen combineren in een geest van duurzame ontwikkeling, kunnen hiervoor in Wallonië een reeks musea en sites ontdekken. Hieronder volgt een beperkt overzicht.

 

Fourneau Saint-Michel (Saint-Hubert)
‘Le Musée de la Vie rurale en Wallonie’ (Museum van het Plattelandsleven in Wallonië) is een openluchtmuseum dat het Waalse platteland in de 19e eeuw terugroept. De bezoeker ontdekt er voorwerpen en beroepen waarvan hij dacht dat ze compleet verdwenen waren. Men kan er ook typisch Ardense gerechten eten. Er worden wandelingen voor een ontdekking van de natuur georganiseerd in samenwerking met het ‘Centre Régional d’Initiation à l’Environnement’ (CRIE, centrum voor milieu-initiatie) van Fourneau Saint-Michel. Fourneau Saint-Michel heeft recent ook insectenhotels geplaatst en verbindt zich tot sensibilisering van het publiek.

 

Tuinen  
Herba Sana (Elsenborn), de ‘Jardins de la Grange’ (Ellezelles) en de ‘Tuinen van de Abdij’ (Villers-la-Ville)  verrassen met mooie gezondheidstuinen waarin didactische parcours de bezoekers rondleiden. Herba Sana, of de gezondheidstuin, biedt een didactisch parcours met een honderdtal geneeskrachtige planten, meer dan 80 wilde soorten die typisch zijn voor een veenbiotoop en 450 didactische borden om de mysteries van de fytotherapie (geneeskunde op basis van plantenextracten) te doorgronden.

Ook de provincies Waals-Brabant en Henegouwen pakken uit met tuinen met geneeskrachtige planten: de Jardins de la Grange in Ellezelles en de tuinen van de Abdij van Villers-la-Ville.

 

Source O Rama (Chaudfontaine)
In Source O Rama kom je alles te weten over mineraal water. De bezoeker ontdekt er hoe ontzettend belangrijk water is. Een ludiek parcours initieert hem/haar in de biodiversiteit.

 

Het Labyrint (Barvaux)
De mensen die het Labyrint hebben uitgedacht, hebben er een echte ‘praktische les’ over duurzame ontwikkeling van gemaakt: een pedagogisch labyrint over de biodiversiteit, biologische tuinen, een veld met pompoenen die de bezoekers zelf kunnen oogsten – de kortste weg van het veld naar het bord…

 

‘Animalaine’ (Bastogne)
Animalaine is het levend museum van de wol. In het dierenpark met 25 soorten dieren die wol geven krijgt men een klare kijk op het werken met wol in een gereconstrueerd huis uit de tijd van toen. Het museum is ook een onthaalcentrum voor personen met een mentale handicap.

 

Durbuy
Het kleinste stadje ter wereld blijft de enige Belgische bestemming die in de Top 100 van de wereld staat van ‘groene bestemmingen’. Dat klassement werd opgesteld door Green Destinations, een vereniging die toeristische plaatsen steunt die hun duurzaamheid willen verbeteren. Het Luxemburgse stadje kreeg ook de Vista Award 2014, een prijs voor innovatie op het gebied van duurzaam toerisme. 


Milieu-info
De ‘Centres Régionaux d’Initiation à l’Environnement’ (CRIE) zijn openbare instellingen voor milieu-informatie, sensibilisering en vorming in het perspectief van duurzame ontwikkeling. Zij informeren en vormen zowel het schoolpubliek als overige bezoekers: gezinnen, wandelaars, natuurgidsen, bedrijven, gemeenteraadsleden, boswachters enz. Overal in Wallonië zijn er CRIE-centra en meer bepaald in Spa, Eupen, Luik, Modave, Saint-Hubert, Anlier, Namen, Villers-la-Ville, Mariemont, Harchies en Moeskroen.

 

Een waaier aan recreatie
Wallonië biedt groot en klein een uitgebreide waaier aan recreatieve activiteiten die op bijzondere manier belang hechten aan duurzame ontwikkeling. Initiatieven met duurzaam recreatief toerisme beïnvloeden het publiek direct en indirect. Deze trend blijft groeien in Wallonië.

 

Provinciaal domein van Chevetogne
Dit recreatiepark spitst zich toe op natuuractiviteiten. Het is volledig georiënteerd op hernieuwbare energie en de positieve invloed daarvan op mens en natuur.
Men vindt er een windmolen, thermische – en zonnepanelen die warm water en elektriciteit leveren voor het zwembadcomplex. www.domainedechevetogne.be 

 

Aquascoop van Virelles
Dit natuurcentrum werd gebouwd in glas en hout op de oever van de vijver van Virelles. Men vindt er een interactief ontdekkingscentrum dat spelenderwijze bijleert over de waterwereld. Natuurgidsen leiden de bezoekers rond en projecteren onderwaterbeelden uit de vijver. In het observatorium kan je vogels bekijken om vervolgens bij een passage tussen een poel en de vijver het leven onder water te ontdekken. Een loopbrug in de bomen leidt via een didactisch pad langs de weg van de duurzame ontwikkeling. www.aquascope.be

 

Pairi Daiza (Cambron-Casteau)
Dierenpark Pairi Daiza wil de bezoeker bewust maken van de broosheid van hun milieu en op het belang wijzen van de harmonie tussen mens en natuur. Het dierenpark neemt actief deel aan het in stand houden van bepaalde bedreigde soorten via voortplanting, in afwachting van betere dagen waarop de dieren opnieuw kunnen uitgezet worden in de natuur. Als eco-geïnspireerde traiteur staat Paulus in voor de catering.

 

Park Chlorophylle (Dochamps)
Hier ontdekt men langs een pedagogisch pad het bos en bereikt men langs een loopbrug de toppen van de  bomen. De route gaat verder door een plantaardige gevoelstunnel met animaties in hout. Groepen die daarvoor reserveren, krijgen een natuurgids mee. www.parcchlorophylle.com

 

Riveo (Hotton)
Riveo, het informatiecentrum van de rivier in Hotton, wil bezoekers sensibiliseren voor de waterflora en doet dat met aquaria, een gereconstrueerde rivierarm, initiaties in hengelen met respect voor de vissen, thematuinen (met minigolf) en een interactieve tentoonstelling.

 

L’O Vive (Dochamps) 
Centrum met een natuurparcours voor de ontdekking van het leven in onze rivieren, de dieren en planten van onze bossen, de vogels en planten van ons platteland. Er is ook een gereconstrueerde rivierarm, een avonturenparcours voor kinderen en een klein dierenmuseum. www.lovive.be

 

Pedagogische boerderijen
In Wallonië ontvangt een reeks ‘pedagogische boerderijen’  het ganse jaar door scholieren en studenten. Enthousiaste landbouwers en boeren vertellen bij die gelegenheden over hun kennis en beroep.

- Ferme d’A Yaaz: deze gîte offreert tochten te paard en met de koets. De dieren zijn vertrouwd met de omgang met kinderen en personen met motorische en geestelijke beperking. De boerderij heeft vooral lokale rassen (Ardense trekpaarden…). www.baladeenforet.be

 

Sommige pedagogische boerderijen zijn gespecialiseerd in bio en bieden producten aan uit de biologische landbouw. Onder hen:
- Ferme-Autrucherie Salmienne in Vielsalm
- Ferme du Vivrou in Ortho.

 

Bijenwandeling
Chocolademaker Defroidmont nodigt in Erezée bezoekers uit voor een didactische parcours met kennismaking met het leven van de bijen en de natuur van de Ardennen via informatieborden.

 

DécouVerte
Dit is een tocht rond energie van gisteren en vandaag, bestemd voor fietsers die langs 45 km oude en nieuwe energiesites ontdekken langs beide zijden van de Belgisch-Luxemburgse grens. Na het vertrek in Attert, passeert de tocht langs Grendel, Redange, Noerdange, Elvange, Beckerich, la Platinerie, Lischert en Nobressart.
www.aupaysdellatert.be

 

Boerengolf
In tegenstelling tot traditionele golf wordt boerengolf gespeeld met een (grotere) lederen bal. De club bestaat uit een bezemsteel en een klomp. De uitrusting wordt vervoerd met een kruiwagen. Obstakels zijn –  naast koeienvlaaien en molshopen – sprokkelhout, strobalen of boomstronken.
- Boerengolf op de Ferme de la Bourgade in Heure. www.golffermier.be 
- Boerengolf op de Ferme Saint-Paul in Achet (Hamois), in een boerderij waar men aan biologische landbouw doet. www.prioux.be
- Boerengolf of Agrogolf® aangeboden door 6 boerderijen in Wallonië. www.agrogolf.com

 

Blotenvoetenpad
De Ferme de la Planche in Gouvy nodigt zijn gasten uit voor een tocht met ‘vergeten’
gevoelens via een originele, verrassende en gezonde activiteit: een wandeling van bijna 3 km op blote voeten in de omgeving van een boerderij in activiteit. Een echte ‘versmelting’ met natuurlijke elementen zoals steen, zand, aarde en water. www.sentierpiednus.be

 

De boom in
Accro-branche: Een avonturenparcours in de bomen.  De fysieke integriteit van de bomen wordt gerespecteerd door het gebruik van soepel en niet-kwetsend materiaal dat perfect uitgekiend en aangepast is. De veiligheidsvoorzieningen worden ’s ochtends geplaatst en na de activiteiten weer weggenomen.

What’s Up:  What’s Up biedt activiteiten voor ondernemingen en privépersonen die samen met hun gezin of vrienden het plezier kunnen smaken van klimmen in bomen.

Nature Projects:  Tweedaagse training in boomklimmen in Waals-Brabant of in de Ardennen. www.nature-projects.be/se-former/grimpe-darbre

Natura Parc: Het park op het domein van de Lacs de l’Eau d’Heure biedt 8 avonturenparcours in de bomen. www.naturaparc.be

Dinant Aventure:  Naast het avonturenparcours in de bomen biedt dit recreatiecentrum een veelheid aan activiteiten zoals een duizelingwekkende brug, een spinnenwebdraad en zelfs speleologie. Alle sportieve activiteiten situeren zich in het kader van respect voor het milieu en de lokale economie. www.dinant-evasion.be

Durbuy Aventure: De bezoeker kan een totaal nieuw avontuur beleven in de Ardennen, gebaseerd op een nieuw concept. Het avonturenparcours in de bomen bestaat uit pistes met een constante technische evolutie. Dit challenger-parcours, samengesteld uit 50 nieuwe obstakels in een bebost en heuvelachtig gebied wordt doorlopend bewaakt door camera’s. www.durbuyaventure.be

Forestia: Op het programma van het avonturenparcours: 9 pistes in de bomen, meer dan 100 obstakels voor groot en klein, sportief of niet (voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen tot 100 jaar) en twee reuzetokkelbanen. www.forestia.be

 

 

(In een volgende bijdrage: te voet, per fiets, op de step, met een Segway®, te paard door Wallonië)

 

Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme 8 Milieuvriendelijkheid schuilt in ieder Waals hoekje