Duurzaam toerisme - 2


Wallonië koestert zijn wouden

 

Door
Fons Jacobs

Maar liefst dertig procent – of 530.000 hectare -  van het Waalse grondgebied bestaat uit woud. Die bossen zijn vooral samengepakt in de zuidelijke helft van het gewest. Daarbij voegen zich tal van parken en tuinen, samen nog eens ongeveer 11.000 hectare, die beschermd worden als natuurreservaat. Meer dan de helft van de bossen in Wallonië heeft een PEFC-certificatie. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. Het garandeert een duurzaam bosbeheer dat tegelijk milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is. Alle producten (hout en papier) die uit een PEFC-gecertificeerd bos afkomstig zijn, kunnen het PEFC-label krijgen. (Meer info op www.pefc.be)

 

Drie pilootprojecten
Toeristen en bezoekers vragen de jongste jaren steeds meer nadrukkelijk om het woud als vrijetijdsbestemming te mogen gebruiken. “Wallonië heeft een valorisatiestructuur opgezet via drie pilootprojecten. Op die manier tracht men dit broze milieu op een duurzame manier te omkaderen”, verduidelijkt perswoordvoerder Morgane Vander Linden van WBT (Wallonië-Brussel Toerisme.) Voor de ontwikkeling van groen toerisme, meer bepaald  woudtoerisme in Wallonië, werden Les Forêts d’Ardenne geselecteerd. Drie ‘pilootwouden’ bieden nu al verschillende verblijfsprogramma’s aan. Het gaat om:


La Grande Forêt d’Anlier, uitstekend geschiikt voor slow toerisme, waarbij de bezoekers gas terugnemen en meer gaan genieten. Dit massief keert daarom terug naar de oorspronkelijke waarden van ontspanning en rust.


La Forêt du Pays de Chimay, dat steunt op een ongerepte natuur en authenticiteit


La Grande Forêt de Saint-Hubert  propageert zijn groen toerisme met de slagzin Terre de cerfs et de légendes (Land van herten en legendes.). Het woud strekt zich uit over tien gemeenten, waaronder Saint-Hubert en Libramont. Het is 52.200 hectare groot en daardoor een van de groten onder de toeristische bosbestemmingen.


“Aan deze drie pilootwouden kunnen we nog een vierde toevoegen, La Forêt de la Semois et de la Houille, dat momenteel in volle toeristische ontwikkeling is”, vervolledigt Morgane Vander Linden. “Het duurzaam aspect maakt daar uiteraard deel van uit. Natuurliefhebbers kunnen er zich uitleven in wandel- en fietstochten. Op termijn zullen 8 Waalse wouden gevaloriseerd worden in het kader van de ‘Forêts d’Ardenne.”

 

Toerisme met respect
De filosofie van de ‘Forêts d’Ardenne’ stoelt in de eerste plaats op het principe van duurzaamheid: toerisme kan, maar met respect voor flora en fauna. Het groene erfgoed van Wallonië krijgt daarbij bijzondere aandacht. Bepaalde zones in de wouden die meer kwetsbaar zijn dan andere, zijn ingedeeld in vier grote zones met telkens een afnemende intensiteit van toeristische activiteiten. De laatste zone werd ‘Le Sanctuaire’ gedoopt en is niet meer toegankelijk voor het publiek, om de rust van de fauna te garanderen.
Arduinna, de godin van de fauna en de bossen, helpt bezoekers de ‘Forêts d’Ardenne’ te ontdekken en waakt over hun gedrag waarbij dit broze milieu gerespecteerd en behoed wordt.

 

Zin in …
De drie pilootwouden bieden diverse formules voor activiteiten en verblijven aan.
La Grande Forêt d’Anlier heet vooral bezoekers welkom die ergens zin in hebben:  

J’ai envie de… bouger (ik wil me bewegen) richt zich naar sportievelingen en wandelaars.
J’ai envie de… me relaxer (ik wil me ontspannen) heeft programma’s voor wandelaars die willen genieten van de gezonde lucht en een thalasso-service.
J’ai envie de… me régaler (ik wil mezelf verwennen) mikt op diegenen die de lokale keuken willen proeven of zelf te kokerrellen.
J’ai envie de… vivre chaque saison (ik wil elk seizoen beleven) laat genieten van de flora van Anlier.

 

Bivakkeren
La Grande Traversée (de grote doorsteek) strekt zich uit over 170 km bewegwijzerde paden door het Forêt du Pays de Chimay. De wandelaars kunnen er terecht in bivakplaatsen om te overnachten. Dit is een ervaring rond het bosleven in de echte zin van het woord! ‘Les séjours trappeurs-survie’ (trapper-survival verblijven) zijn bestemd voor fans van avontuur en ongewone ervaringen. Zij komen terecht in de boswereld van de pelsjagers, ontdekkingsreizigers en avonturiers…
In hetzelfde woud laat Bougez Forêt (bewegen in het bos) bezoekers het bos waarderen met sportactiviteiten zoals MTB-tochten, kajakken, trail, Nordic walking e.a.
Het thema La Forêt en tous sens (het woud voor de 5 zintuigen) laat kennis maken met al het culinaire lekkers van het woud, maar leert ook hoe 5 zintuigen te gebruiken om alles te ontdekken.

 

Mythes en legenden
Via Dépaysement (een andere omgeving) beleven ‘woudlopers’ in de valleien, plateaus en kronkelwegen van La Grande Forêt de Saint-Hubert een ontheemd gevoel.
Légendes en famille (legendes met het gezin) associëren de mythes met het leven in de wouden. Ze maken er een land van legendes van dat zich richt tot het hele gezin.
Insolite (ongewoon): dat laat de toeristen op een andere manier kennismaken met het leven in de Ardense wouden.

 

Mobiele applicatie
Trekkers en mountainbikers kunnen een eigen parcours uitstippelen langs 1.500 km bewegwijzerde routes. Hen staat een mobiele applicatie (Promenades à la carte) ter beschikking voor wandelingen en tochten in het woud. Ze kunnen hun route kiezen in functie van verschillende criteria. Liefhebbers van duurzaam toerisme kunnen bovendien opteren voor een ‘onderdompeling in het woud’, een driedaagse route van 76 km. voor trekkers. De route bevindt zich op grondgebied van de gemeente Libin en verlaat op geen enkel moment het woud. Overnachten kan op bivaklocaties.

 

In de schijnwerpers
De Waalse woudmassieven staan ieder derde weekend van oktober in de schijnwerpers, ter gelegenheid van het ‘Week-End du Bois et des Forêts d’Ardenne’. Gedurende 3 dagen nodigen de woud- en houtsector, de toeristische sector en de horeca bezoekers uit. De gasten krijgen dan de gelegenheid om de woud- en houtberoepen te ontdekken in Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. Ze kunnen dan ook  houtzagerijen en timmerwerkateliers bezoeken en de technieken voor bouwen in/met hout ontdekken.
Aan de inwendige mensen wordt gedacht met  speciale menu’s die bereid zijn met lokale – en streekproducten. Belangstellenden worden uitgenodigd  erop uit te trekken voor een ontdekking van de flora en fauna van de  streek en deel te nemen aan toeristische activiteiten met respect voor de natuur.
Morgane Vander Linden: “Maar ‘hout’ wordt het hele jaar onder de aandacht gebracht in Wallonië” met de ‘Routes du Bois’, inspirerende circuits die bestemd zijn om groot en klein te sensibiliseren voor bos en hout in al hun facetten.”
Deze didactische parcours nodigen het publiek uit om de gemeenten Libin, Vielsam, Sankt-Vith en Bütgenbach te verkennen via 5 thema’s: natuur en ontdekkingen,
cultuur en legendes, ontspanning en sport, onderneming en beroepen, en tenslotte bouw en architectuur.

Meer informatie over de woudmassieven: www.lesforetsdardenne.be

 

Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme