Duurzaam toerisme in Wallonië - 4


Labels zeggen waar logies voor staan

 

Door Fons Jacobs

Hoe langer hoe mee logiesverstrekkers in Wallonië, van de trendy jeugdherberg tot het luxe hotel, sensibiliseren hun gasten voor respect voor het milieu. Deze instellingen zijn te herkennen aan enkele labels.
Om niet verloren te lopen in de jungle van bestaande labels grasduinen we even in het aanbod.

 

Clé Verte (Groene Sleutel/Green Key)
De Clé Verteis een internationaal ecolabel dat gelanceerd werd door de Foundation for Environmental Education. Meer dan 2200 toeristische infrastructuren in 45 landen verkregen het label. Het wordt jaarlijks toegekend aan toeristische instellingen, hotels, B&B/gastenkamers, jeugdherbergen, campings, restaurants, gîtes, conferentiecentra en attracties, op basis van verschillende evaluatiecriteria. Zij slaan op algemeen milieubeheer, beheer van afval, water, energie en groene ruimtes, voeding, vorming voor milieubescherming, mobiliteit enz.
Om het label te bekomen moeten de kandidaten beantwoorden aan een reeks imperatieve criteria en 30% van de punten halen voor de optionele criteria. Wie het label wil behouden, moet de toeristische infrastructuren jaar na jaar verbeteren en nieuwe ‘prestaties’ op het gebied van het milieu bewijzen. Deze criteria van uitmuntendheid zijn synoniem voor duurzame ontwikkeling.
Zie hier de 17 Waalse Clé Verte-adressen

 

Norme EMAS
De norm EMAS is vastgelegd door de Europese Commissie. Het gaat om een managementsysteem dat de kwaliteit van het milieubeheer van de organisatie  evalueert, in tegenstelling tot een ecolabel dat de milieuprestaties evalueert. EMAS is bestemd voor alle soorten ondernemingen, gemeenschappen of organisaties.

 

 

Panda
Het Panda-label is een initiatief van het WWF, bestemd  voor gîtes en B&B/gastenkamers. Het bevestigt
dat het aangesloten logies ijvert voor ecoconsumptie en natuur- en milieubehoud. Deze logeeradressen zijn gebouwd en ingericht met natuurlijke materialen en voeren een milieuvriendelijk beheer. De eigenaar onderhoudt een natuurlijke tuin waar vooral lokale variëteiten zijn aangeplant. Hij biedt zijn gasten aan om de omliggende natuur beter te leren kennen via wandelingen, didactische borden en educatief materiaal.

 

EcoGîte
De EcoGite is eveneens een label voor gîtes en  B&B/gastenkamers. Het belooft de milieubewuste vakantieganger een ecoverantwoord logies. Het initiatief gaat uit van Nature & Progrès (Fédération Internationale de l’Agriculture Biologique) en de Gîtes de Wallonie. Deze laatste vereniging evalueert samen met de eigenaar het EcoGîte-potentieel van het gebouw en stelt een rooster samen dat dient gerespecteerd te worden. Op basis daarvan onderzoekt en valideert Nature & Progrès het ingevulde rooster.
Het bevat verplichte en facultatieve punten. Van deze laatste dient minstens 50% te voldoen. Indien deze voorwaarden zijn vervuld, kent Gîtes de Wallonie het label toe. In deze categorie vindt men passiefhuizen, ecologische constructies of woningen terug die zeer dicht bij dat concept aanleunen.
Hier wordt alles in het werk gesteld om de impact van de verblijven op het milieu tot een minimum te herleiden. Dat gebeurt met het gebruik van natuurlijke en  milieuvriendelijke materialen (geen enkel product van petrochemische oorsprong is toegelaten), zuinig beheer van water en energie, sorteren van afval…
De eigenaar deelt met zijn gasten de milieumaatregelen maar ook de interessante adressen in de buurt van de EcoGîte: lokale producenten, plaatsen met lokale natuurlijke hulpbronnen enz.

 

HI-Q et HI Quality Management System
Deze kwaliteitsnormen zijn bestemd voor de jeugdherbergen. Ze garanderen een betrouwbaar logies met een gezellige inrichting en een betaalbare prijs. Ze zijn opgesteld door Hostelling International (HI), het enige wereldnet dat de verenigingen van jeugdherbergen groepeert. Het systeem wordt vandaag aangevuld met een label van duurzame ontwikkeling (Sustainability: HI-QS). Dat laatste is gebaseerd op de Global Sustainable Tourism Criteria (GSTC), het wereldinstrument voor de toeristische industrie dat de koolstofvoetafdruk wil verlagen en wil bijdragen tot een duurzame ontwikkeling.

(In twee eerstvolgende bijdragen onder het thema van Duurzaam toerisme in Wallonië gaan we even langs bij logiesverstrekkers in Wallonië die respect voor het milieu hoog in hun vaandel dragen.)

 


Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme