Duurzaam toerisme in Wallonië - 5


Steeds meer milieuvriendelijke hotels

 

Door Fons Jacobs

Steeds meer logiesverstrekkers in Wallonië sensibiliseren hun gasten voor het milieu. Op die manier houdt het beheer rekening met het milieu. Milieuvriendelijke hotels in Wallonië zijn te herkennen aan een duurzaamheidlabel.

 

Wallonië telt om en bij de 500 hotels die ieder jaar 2,7 miljoen overnachtingen boeken (cijfer uit 2010.) De meeste overnachtingen gebeuren in hotels met twee of drie sterren.

 

Groene sleutel
Vijf Waalse hotelcomplexen dragen het label ‘Clé Verte’ (Groene Sleutel.) Hotels die dit label kregen, springen zorgvuldig om met het milieu en de natuurlijke rijkdommen. Ze voldoen ook aan criteria met betrekking tot water, energie, afval, onderhoudsproducten … Groene Sleutel/Green Key is een onafhankelijk niet-commercieel programma dat op internationaal niveau beheerd wordt door de FEE (Foundation for Environmental Education) en ondersteund wordt door de World Tourism Organisation en het United Nations Environment Programme (UNEP.)

 

De Lanterfanter (Schönberg)
In herberg de Lanterfanter in Schönberg (Sankt Vith, pr. Lux.) voldoet men aan de optionele criteria. Maar er is meer: men gebruikt er regenwater voor de toiletten, de groene ruimtes, het reinigen van de buitenruimtes en de fietsen. Douches en kranen hebben er een laag debiet, het organisch afval wordt gecomposteerd en plastic wegwerpbekers in de badkamers zijn vervangen door herbruikbare. Het hotel doet aan afvalpreventie bij toiletartikelen en bij de verpakking van voedingswaren (crème, jam, enz.). Daarenboven is de Lanterfanter nadrukkelijk betrokken bij lokale milieuactiviteiten. Voor de gasten staan er mountainbikes en elektrische fietsen klaar en ze krijgen er informatie voor wandelingen en fietstochten, over het milieu, over het gebruik van duurzame voedingsproducten. Het witte linnen van het hotel wordt gewassen met een milieuvriendelijk wasproduct en er zijn toepassingen voor de verlaging van het water- en energieverbruik.

 

Park Inn by Radisson (Liège Airport)
Deze hotelketen nam al tal van initiatieven die het milieu ten goede komen, zoals bij Liège Airport in Grâce-Hollogne: het selectief sorteren van afval, een beleid van maatschappelijke verantwoordelijkheid, het sensibiliseren van de klanten via de ‘green corner’ (creatie van een meubel in karton), een laag debiet voor de douches en kranen, het gebruik van microvezeldoeken, afvalpreventie betreffende toiletartikelen en de verpakking van voedingswaren (crème, jam, enz.) Het hotel biedt een vegetarisch menu en leidingwater aan de klanten aan, koopt een meer ecologisch toiletpapier en gebruikt hernieuwbare energie. Het personeel volgt strikte voorschriften voor afvalsortering en vervangt spots door LED-verlichting. De klanten kunnen via een rekenmachine hun koolstofvoetafdruk volgen.

 

 

Radisson Blu Palace hotel (Spa)
Zoals in beide vorige hotels stroomt hier water aan een verlaagd debiet uit douches en kranen. Het hotel steunt lokale milieu-initiatieven, gebruikt leidingwater in de fitness en neemt initiatieven op het gebied van afvalsortering, het gebruik van hernieuwbare energie, energiebesparing (in de kamers, de wellness en het sanitair van de klanten). Er is ruime aandacht voor de isolatie van de ramen (100% dubbel glas). De gasten krijgen veel duurzame voedingsproducten opgediend en wordt een vegetarisch menu aangeboden. Op het boodschappenlijstje staan ‘groene aankopen’ op het gebied van papier, het gebruik van zuinige lampen (tot 80%), onder meer in de lobby en de vergaderzalen en de vervanging van  onderhoudsproducten door  producten met een ecolabel. De staf volgt richtlijnen in verband met de toepassing van milieumaatregelen in de kamers en de badkamers. De leiding van de instelling integreert een milieumodule in de opleiding ‘Responsible Business.’

 

Radisson Blu Balmoral Hotel (Spa)
In dit hotel vallen de acties op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid op. Het gaat om de vervanging van de onderhoudsproducten door producten met een ecolabel, de afzonderlijke  watertellers, het gebruik van regenwater voor het sproeien en de buitenschoonmaak, de installatie van debietverlagende apparaten voor de douches en kranen en het verwijderen van de IR-lampen in de badkamers. De gasten worden er aangezet om de verwarming uit te schakelen in de badkamer en in de keuken zijn toestellen geïnstalleerd met een lager energieverbruik. Het hotel voerde een procedure in om energie te besparen in niet-bezette kamers. Bij renovaties wordt o.a. ecologische verf gebruikt. Organisch materiaal wordt gecomposteerd en de gasten worden gestimuleerd om hun verplaatsingen te maken met fietsen die er worden verhuurd.

 

Dolce la Hulpe
Sinds het dak van hotel Dolce la Hulpe Brussels (dat niet in Brussel ligt maar in La Hulpe in Waals Brabant) voorzien is van zonnepanelen, produceert het etablissement meer dan 210.000 Kwh groene elektriciteit per jaar. Dat is goed voor 10 à 12% van het jaarlijks verbruik. Het hotel afficheert zelfs in  realtime zijn elektriciteitsverbruik om de klanten te sensibiliseren. Het geeft ook voorkeur aan lokale, biologische of natuurlijke producten die eventueel gerecycleerd kunnen worden. Het sorteert zo goed mogelijk het afval en moedigt de klanten aan om hetzelfde te doen. Het hotel stelt verschillende types fietsen ter beschikking en heeft zuilen voor het herladen van elektrische fietsen. Ten slotte heeft een lokale imker op sommige plaatsen op het dak bijenkorven geplaatst.

 

Martin’s Hotels
De instellingen van de groep Martin’s Hotels zijn dan weer gecertificeerd volgens de EMAS-norm. In Wallonië beschikt de groep over drie etablissementen: Martin’s Lodge (3 sterren), Martin’s Grand Hotel (4 sterren), beide in Waterloo en het Château du Lac in Genval (5 sterren).

 

Wij verwijzen nog naar drie andere hotels die, ook al hebben ze geen label, anticiperende initiatieven hebben genomen op het gebied van duurzame ontwikkeling:

 

Hotel Verviers in Verviers beschikt over een geothermisch veld met meer dan 80 Canadese putten op een diepte van 80 meter. Het betreft een ventilatiesysteem dat toelaat het hotel te verwarmen of af te koelen en het nodige warm water te leveren voor het hele hotel, zwembad inbegrepen. Andere duurzame initiatieven zijn er de gevelverlichting met LED-lampen, vensters met driedubbel glas, economische lichtschakelaars en een keuken met een afvalverwerkingssysteem dat groene energie produceert.
 

Hotel Utopia in Masny-St-Jean (Henegouwen) is het eerste passiefhotel in de geschiedenis van Wallonië. Het etablissement beschikt over voorzieningen die in het teken staan van milieubescherming: een globaal systeem voor ventilatie en afkoeling gebaseerd op adiabatische koeling (verdamping van waternevel), pelletketels teneinde niet-hernieuwbare energie uit te sluiten, een intelligente regeling van het gebouw, zuilen voor het opladen van elektrische fietsen enz.

 

Hotel-Restaurant Nivelles Sud beschikt over zonnepanelen die in combinatie met een systeem van warmte-krachtkoppeling, toelaten voor 100% in te staan voor warm water en gedeeltelijk voor elektriciteit.

 

Met uitzondering van herberg de Lanterfanter kan men in al deze hotels werk en toerisme combineren, dankzij de beschikbare seminarieruimtes die zich situeren in een aangename omgeving.

Volgende week lopen we langs bij een aantal B&B/gastenkamers en gites in Wallonië die bijzondere aandacht voor duurzame toerisme aan de dag leggen.

 

Serie: Duurzaam toerisme in Wallonië
Inleiding  2 Wallonië koestert zijn wouden 3 Natuurparken, tuinen, picknicks Labels zeggen waar logies voor staan 5 Meer milieuvriendelijke hotels 6 Te gast in Waals moois 7 Zwerven langs milieubewust toerisme