Ferme de la Blanche Fontaine in Mons


Logeren op een echte boerderij      

Ton van Leeuwen en Ingrid Nieuwenhuizen, allebei afkomstig uit een agrarische familie uit Nederland, trokken zo'n 25 jaar geleden naar Mons in het zuiden van België, in de provincie Henegouwen.

Na een aantal mogelijkheden in het buitenland onderzocht te hebben om een agrarisch bedrijf te vestigen, kozen zij voor België. Ze kochten een hoeve uit eind 19e eeuw, omringd met 60 ha weiland waarop zij zo'n 80 stuks melkvee houden.

Zij trouwden, kregen drie kinderen van wie de oudste twee, zonen, inmiddels een agrarische opleiding hebben en de jongste, een dochter, sinds september dierwetenschappen in Wageningen (Nederland) studeert.

Alle drie de kinderen hebben ook een tractor-rijbewijs én daar moet je wel wat voor doen. De dochter heeft nog niet zo lang geleden tijdens het spitsuur in het centrum van Mons compleet met aanhangwagen, in vakjargon ‘kieper’, van 7 meter deze proef met succes afgelegd. Hallo rijbewijs B !!!!!

Een jaar of acht geleden hebben Ton en Ingrid in een gedeelte van de boerderij drie gastenkamers gemaakt en daarnaast hebben zij twee gîtes met 4 korenaren, respectievelijk 4 sleutels het equivalent van 4 sterren.

 

Leven op een boerderij
Legio stadskinderen hebben nauwelijks in een bus of trein gezeten en misschien nog wel meer kinderen hebben nog nooit een koe in levende lijve gezien.
Het boerenleven is een 7 op 7 economie met nauwelijks ruimte voor een (korte) vakantie.

Het boerenbedrijf is ook anders dan vroeger, toen de koeien bijvoorbeeld nog met de hand werden gemolken.

Bij Ton en Ingrid staan twee melkrobots die de koeien volautomatisch met de grootste zorgvuldigheid en hygiëne melken. Mocht een koe bijvoorbeeld een beschadiging hebben aan een van de tepels dan wordt de melk uit deze tepel apart opgevangen. Per koe vindt een registratie plaats wanneer zij gemolken is en hoeveel liter melk zij heeft gegeven en nog zo wat gegevens die van belang zijn.
 

Hoeveel melk geeft een koe
Na 30 jaar is in Europa het melkquotum in april 2015 afgeschaft. Weekblad Elsevier van 30 mei 2015 geeft cijfers over de gemiddelde melkkoe, die
– is bijna 6 jaar oud,
– geeft 29.500 liter melk,
– drinkt bijna 90.000 liter water,
– kan 1.160 dagen worden gemolken,
– geeft ongeveer 3½ kalfje,
– eet meer dan 150.000 kg gras en krachtvoer en
– geeft 3,9 jaar melk.


In de periode 2.000 tot en met 2.014 is de productie aan melk per koe met ruim 10% gestegen van 7.136 naar 7.930 kg.

Het aantal melkkoeien dat ook nog echt (af en toe) in de wei staat loopt al jaren terug. Was dit in 2001 nog ongeveer 90% in 2013 is dit nog slechts 70%.
Bij Ton en Ingrid staan de koeien eigenlijk permanent in de wei en liggen ook de cijfers wat gunstiger als die van Elsevier. Rondom de ruime, grote en vooral ook schone stallen liggen ook de totaal 60 ha aan weiland. De koeien kunnen vrij in- en uitlopen en de meeste koeien melden zichzelf twee of drie keer per dag om automatisch gemolken te worden.

 

Mons is dichterbij dan men denkt
Mons lijkt verder weg dan het is, Amsterdam ligt op 275 km, Utrecht op 240 km, Antwerpen op 115 km en Brussel op 70. Ter vergelijking: van Amsterdam naar La Roche-en-Ardenne is 310 km en vanuit Utrecht 280 km.

Mons en haar veelzijdige omgeving hebben veel te bieden. De stad Mons (Bergen) is de hoofdstad van de provincie Henegouwen. Geschiedenis, cultuur, folklore en gastronomie komen in de oude stad samen.

De groene provincie Henegouwen is bij uitstek geschikt om al wandelend of per fiets te ontdekken. De 330 km lange fiets- en wandelroute 'RAVeL 1, dwars door Wallonië passeert de ferme op korte afstand.
Aanraders zijn het door Unesco erkende historisch Centrum kanaal met de hydraulische bootliften  de bijzondere bewoners van de moerassen van Harchies of het vogelreservaat Les Marionville, Pairi Daizi ( Parc Paradiso)  met de meest exotische dieren en de grootste Indonesische tuin van Europa.
In Mons en omgeving vindt men verschillende musea, kerken en andere bezienswaardigheden zoals  ‘Le Grand Hornu’ een voormalig in neoklassieke stijl opgezet mijncomplex met de arbeidershuisjes en bestuurderswoningen uit het begin van de 19e eeuw.

Ferme de la Blanche Fontaine is logeren op een echte boerderij
Logeren op de Ferme de la Blanche Fontaine is logeren op een echte boerderij. Logeren in alle luxe en comfort met alle privacy. Midden tussen de weilanden met de koeien (op veilige afstand) om u heen.
Ferme de la Blanche Fontaine heeft 3 luxe en comfortabele kamers voor respectievelijk 2, 2/3 of 4 personen en daarnaast twee gîtes voor 4 en 4/5 personen en heeft 4 korenaren, dat staat voor 'Zeer groot comfort'
Ferme de la Blanche Fontaine is aangesloten bij de Accueil Champêtre en Wallonie.
Deze organisatie ondersteunt veelal landbouwers met hun gîtes, chambres d'hôtes, fermes pédagogiques, magasins à la ferme. Dit valt onder de FWA Fédération Wallonne de l'Agriculture.

 

Aanrader voor jong en oud die ook eens van dichtbij het boerenleven wil zien. Boer Ton en boerin Ingrid geven graag een rondleiding met altijd wel pas geboren kalfjes in de stallen. 

Chris Kruijssen
13 november 2015

Ferme de la Blanche Fontaine, Ton et Ingrid van Leeuwen, Rue du petit marais 30, 7011 Mons (Ghlin) België, Tel.: 0032 65 36 08 11, GSM: 0032 475 63 45 34. mail@fermedelablanchefontaine.be