Gemarineerde vruchten met slagroom


Naarmate de vaardigheden in de kookkunst in de loop der eeuwen verbeterden begon "smaak" een steeds grotere rol te spelen.

Bij het bereiden van voedsel worden steeds vaker verschillende ingre- diënten met elkaar gecombineerd.


Marineren heeft tot doel om de smaak te verbeteren. 

Het gerecht laat men een bepaalde tijd, soms heel kort, in de marinade, "smaak-verbeteraar" staan.


 

Ingrediënten
400 gram middelgrote aardbeien

1,25 dl suiker
1 dl water

4 eetlepels limoncello likeur
8 à 10 blaadjes verse munt

8 à 10 goed rijpe (zachte) abrikozen

1,25 dl suiker
1 dl water

4 eetlepels abrikozen likeur

paar lavendel blaadjes

2 dl crème fraîche
suiker en vanille suiker

gekarameliseerde gember zeer dun gesneden


Bereiding
Laat de suiker op een zacht vuur smelten in het water.
Doe er de Limoncello en de munt bij en verwarmen tot ongeveer 80 graden om de bittere smaak van alcohol te verdrijven.
Af laten koelen en de aardbeien erin en 2 tot 4 uur in de koelkast.

Abrikozen door midden en pit eruit.
Laat de suiker op een zacht vuur smelten in het water.
Doe er de abrikozenlikeur en de lavendel bij en verwarmen tot ongeveer 80 graden.
Af laten koelen en de abrikozen erin en 2 tot 4 uur in de koelkast.

Slagroom kloppen met de suiker en vanillesuiker (naar smaak).


 

Vlak voor opdienen aardbeien en abrikozen uit het vocht nemen en over een dienschotel verdelen.
Garneren met slagroom, gember en muntblaadjes.
Vooral koud serveren!!!

Helena Murtomäki
22 juli 2016
Receptenarchief