Pasta alle vongole


Spaghetti vongole, of Spaghetti alle vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren, afkomstig uit het midden en Zuiden van Italié.

Er zijn twee verschillende bereidingswijzen. 

"I
n bianco", met olie, knoflook, peterselie en eventueel een scheut witte wijn.
"In
rosso", waarbij naast de eerder genoemde ingrediënten ook tomaten en verse basilicum worden toegevoegd.

De levende schelpen worden snel gekookt in een mengsel van olijfolie en veel knoflook. De schelpen openen tijdens het koken. De vloeistof die tijdens dat proces vrijkomt, is een essentiële smaakstof voor het gerecht. 


 

Ingrediënten
1 grote ui in kleine stukjes
½ rode peper is kleine stukjes
5 teentjes knoflook geperst
3 eetlepels olijfolie

1½ dl droge witte wijn
2 dl crème fraîche
0,1 gram saffraandraadjes
10 à 12 cherrytomaten door midden gesneden
zout en zwarte peper

1 kg verse vongoles (kokkels)

400 gram spaghetti, koken in heel ruim water en 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven

verse peterselie


Bereiding
Bak ui, peper en knoflook lichtjes aan, even garen, niet bruin.
De witte wijn erbij en 5 minuten zachtjes koken.
Crème fraîche, saffraan en tomaatjes erbij en een paar minuten laten garen.

Naar smaak: zout en peper.
Doe er de vongoles bij en met deksel op de pan zacht laten koken tot de schelpen open zijn.

Haal de spaghetti door een zeef en meng deze dan voorzichtig door de saus met de vongoles.
Voor opdienen overvloedig garneren met peterselie.

Helena Murtomäki

29 juli 2016
Receptenarchief