Regulariseren niet altijd een onmogelijkheid


Chalet in bosgebied in Maboge geregulariseerd

  Met kennis van zaken en goede juridische bijstand, door een specialistisch advocaat op het gebied van stedenbouw en milieu, kunnen vaak onmogelijk geachte "bouwsels" toch worden geregulariseerd.
Een ter zake kundige advocaat kan vaak de juiste (juridische) argumenten aandragen zoals Gautier Beaujean ook weer in dit geval.


Enkele  jaren geleden werd ik benaderd door de eigenaren van een chalet in een bosgebied in Maboge, gemeente La Roche-en-Ardenne. Dit chalet hadden ze een jaar of 10 eerder gekocht met de nadrukkelijke mededeling dat het chalet geen bouwvergunning had, dus het was geen verrassing.

Zoals bij heel veel chalets was ook dit chalet destijds begonnen als caravan.

Daar de eigenaren het chalet wilden verkopen benaderden zij mij om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren tot een eventuele regularisatie.


Ligging van het chalet

De ligging van het chalet is tegen een berg en kan worden bereikt via een steil weggetje.

Voordat het chalet wordt bereikt ligt rechts, eveneens tegen de berg, een stenen woonhuis met bijgebouwen die dienen als werkplaats van een aannemer.
Dit huis met bijgebouwen ligt in dezelfde boszone maar heeft wel een officiële vergunning. Een van de keren dat ik het chalet bezocht was de eigenaar van het stenen huis met een uitbreiding bezig van zijn werkplaats. Ook met vergunning!!! 

Hoger tegen de berg staan nog meer chalets, sommige met vergunning, sommige zonder.
Zelfs de Sint Rochuskerk in Maboge staat voor een gedeelte in een boszone.


Stadsarchitect La Roche-en-Ardenne
Maboge is een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne. Op de afdeling urbanisme heb ik de stadsarchitect gesproken die mij verzekerde dat ondanks dat het chalet geen vergunning heeft de gemeente geen proces-verbaal zou laten opmaken. Hetgeen erop neerkomt dat de gemeente het chalet gedoogd. Hij achtte de kans dat het chalet alsnog een vergunning (regularisatie) zou krijgen niet groot maar de eigenaren zouden het een kans kunnen geven via een zogenaamd “avant-project”.

 

Avant-project
Een avant-project is een duidelijke maar summiere uiteenzetting waarover de benodigde aanvraag voor de bouwvergunning gaat. Dit is wel werk waar een architect voor nodig is. De architect maakt een beknopt plan en legt dit voor als ware het dat hij een bouwvergunning aanvraagt. Als het avant-project wordt goedgekeurd gaat doorgaans de definitieve vergunning ook wel door. Maar een waterdichte garantie is het zeker niet.

Geen proces-verbaal dus gedogen
Met de eigenaren van het chalet besprak ik een en ander en zij besloten mede gezien de kosten van het avant-project en in de wetenschap dat het chalet werd gedoogd om (voorlopig) geen stappen te ondernemen.


Het bleef me bezig houden, eigenlijk ook allemaal zo raar, geen proces-verbaal, gedogen, dus niet afbreken? Tijdens een van mijn bezoeken bij Gautier Beaujean van BVAvocats besprak ik dit met hem. Op grond van de informatie die ik hem verstrekte dacht hij wel dat er mogelijkheden zouden moeten zijn.

 

De eigenaren gaven het een kans en Maître Gautier Beaujean vond de weg naar regularisatie.  
Daarover een volgende keer.

Chris Kruijssen
16 september 2016

 

Met dank aan Gautier Beaujean, partner in BVAvocats in Namen

Hebt u vragen naar aanleiding van deze column: Maître Gautier Beaujean, tweetalig, zal graag uw vragen beantwoorden (direct nummer) 0474 784407 of email